هدف ما از این مقاله ذکر تفاوت دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور است. هر کدام از این دستگاه ها برای مصارف خاص و متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند که دانستن ویژگی ها و تفاوت های هر یک به استفاده بهینه از انها کمک شایانی می کند. همچنین دستگاه های ذکر شده قادر به برطرف کردن نیازهای مشخصی هستند، بدین منظور لازم است قبل از خرید نیاز سنجی کرده و در هنگام خرید به این نکته که کدام دستگاه می تواند نیاز شما را برطرف نماید، توجه کنید. در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت این وسیله ها بپردازیم تا به شما در خصوص خرید دستگاه Nebulizer و humidifier کمک کنیم.
هدف درمانی دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور چیست؟
اولین تفاوت دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور در هدف درمانی انها می باشد؛ هر کدام از این دستگاه ها برای اهداف خاصی در درمان مشکلات متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال:
- دستگاه نبولایزر توسط پزشک و برای بیمارانی که دچار مشکلات ریوی و تنفسی مانند آسم و برونشیت هستند، تجویز می شود. دستگاه نبولایزر قادر است داروهای تجویزی برای بیماری های تنفسی را به ذرات ریز تبدیل کرده و به شکل بخار در اورد؛ سپس بخار خارج شده از دستگاه توسط ماسک از طریق دهان و بینی بیمار به ریه و دستگاه تنفسی منتقل می شود. استفاده از این دستگاه به تسکین علائم تنفسی، به خصوص برای افرادی که قادر به استفاده مستقیم از داروها نیستند (مانند کودکان و سالمندان) بسیار مناسب است.
- دستگاه بخور، دستگاهی است که با تزریق رطوبت می تواند مشکلاتی نظیر خشکی بینی، گلو، مشکلات پوستی و الرژی را خصوصا در فصول سرد سال بهبود بخشد. از مزایای دیگر دستگاه بخور تسکین علائم سرماخوردگی و انفولانزا مانند سرفه و خشکی گلو می باشد. همچنین دستگاه بخور می تواند به افرادی که مشکلاتی در خوابشان دارند، نقش مهمی ایفا کرده و خواب راحت تری را تجربه نمایند.
به طور کلی، هر دو دستگاه با افزایش رطوبت و کمک به تنفس بهتر در مواقعی که فرد دچار مشکلات تنفسی است، کارایی دارند، اما روشهای استفاده و نوع درمان متفاوت است. دستگاه نبولایزر برای درمان عمیق تر و دستگاه بخور برای بهبود مشکلات سطحی تر به کار گرفته می شود.
عملکرد دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور چه تفاوتی دارند؟
دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور به دلیل اینکه دارای طراحی متفاوتی به لحاظ ظاهر می باشند، دارای ویژگی های و عملکرد متفاوتی نیز می باشند؛ برای مثال:
نوع عملکرد دستگاه نبولایزر
در دستگاه نبولایزر پس از پر کردن مخزن با داروهای استنشاقی و روشن کردن دستگاه، کمپرسور دستگاه با ایجاد هوای فشرده، مایع درون مخزن را به بخار تبدیل کرده و از طریق نازل و ماسک به بافت های داخلی بدن و دستگاه تنفسی منتقل می کند.
“بعد از استفاده، دستگاه باید به طور کامل تمیز شود تا از آلودگی و یا عفونت جلوگیری شود”
نوع عملکرد دستگاه بخور
در تفاوت دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور باید بگوییم که این دو دستگاه به لحاظ نوع عملکرد و تولید بخار به یکدیگر شباهت دارند (البته با توجه به نوع تکنولوژی استفاده شده در دستگاه ها، فرایند تولید بخار ممکن است متفاوت باشد)؛ با این وجود، تفاوت این دو دستگاه در نوع محتوای استفاده شده برای تولید بخور است. همانطورکه گفتیم دستگاه نبولایزر داروهای استنشاقی را به ذرات ریز تبدیل می کند، در صورتی که دستگاه بخور تنها اب را به ذرات ریز تبدیل کرده و سبب افزایش رطوبت، افزایش راحتی در تنفس و کاهش خشکی هوا خواهد شد.
به طور خلاصه باید بگوییم، در حالی که دستگاه نبولایزر عمدتاً برای درمان بیماریهای تنفسی با داروهای خاص استفاده میشود، دستگاه بخور برای افزایش رطوبت هوا و بهبود راحتی تنفس در شرایط عادی به کار میرود.
کاربرد و نوع استفاده در دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور
کاربرد
– کاربرد دستگاه نبولایزر به درمان بیماری های تنفسی مانند آسم از طریق استنشاق محدود می شود.
– اما دستگاه بخور خانگی کاربردهای متفاوتی دارد؛ برای مثال این دستگاه در اتاق خواب بخصوص اتاق کودک، نگهداری گیاهان اپارتمانی، ادارات و دفاتر، کافی شاپ ها، طلا فروشی ها و لابی ساختمان و هتل کاربرد دارد.
نحوه استفاده دستگاه نبولایزر
- داروی تجویز شده را داخل محفظه دستگاه بریزید.
- ماسک یا دهانهی دستگاه را روی بینی و دهان قرار دهید.
- دستگاه را روشن کنید و اجازه دهید بخار تولید شده به آرامی استنشاق شود.
- تا زمانی که محلول تمام شود، به استفاده از دستگاه ادامه دهید.
نحوه استفاده دستگاه بخور
- مخزن آب را با آب تمیز پر کنید.
- دستگاه را به پریز برق وصل کنید و آن را روشن کنید.
- تنظیماتی مانند مقدار بخار یا زمان روشنایی را مطابق با نیاز خود تنظیم کنید.
- از بخار تولید شده برای بهبود کیفیت هوای محیط استفاده کنید.
نکات مهم در خصوص استفاده از دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور
نکات مهم در خصوص استفاده از نبولایزر
- دستگاه نبولایزر را با دستور و توصیه پزشک تهیه و استفاده نمایید.
- نظافت دست ها و دستگاه را هنگام استفاده رعایت نمایید تا الودگی به داخل ریه بیمار منتقل نشود.
- نوع نشستن بیمار باید به حالت عمودی باشد تا دارو به درستی به ریه بیمار برسد.
- در ریختن دوز مناسب از دارو به دستگاه، طبق تجویز پزشک دقت نمایید.
- بعد از هر بار استفاده، قطعات دستگاه را طبق دستورالعمل تمیز کنید. این کار از بروز عفونت جلوگیری میکند. (در ادامه توضیح داده خواهد شد)
نکات مهم در خصوص استفاده از بخور
- از اب تصفیه شده یا اب مقطر استفاده نمایید؛ استفاده از اب لوله کشی و اب چاه می تواند عمر دستگاه را کاهش دهد.
- دستگاه را طبق برنامه حدودا هفته ای یکبار شستشو دهید تا دچار رسوب گرفتگی نشود.
- رطوبت محیط را در محدوده متوسط و نرمال یعنی حدودا 30 تا 50 درصد نگه دارید؛ دستگاه رطوبت سنج، نمایشگری جهت نمایش میزان رطوبت محیط دارد.
- مکان قرارگیری دستگاه بخور، بهتر است در ارتفاع و دور از دیوار باشد.
- اجتناب از ریختن اسانس در مخزن دستگاه؛ اسانس های رایحه دار علاوه بر اینکه می توانند برای افراد حساسیت ایجاد کنند، در دستگاه باعث رسوب گرفتگی می شوند.
نوع شستشوی دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور
تمیز کردن دستگاه نبولایزر (نبولایزر) بسیار مهم است تا از آلودگی و عفونت جلوگیری شود. در اینجا مراحل تمیز کردن آن آورده شده است:
لوازم مورد نیاز برای شستشوی دستگاه نبولایزر
- آب گرم برای شستشوی ماسک (نباید خیلی داغ باشد)
- صابون مایع ملایم برای شستشوی هر روزه ی قطعات دستگاه
- الکل یا مایع ضدعفونی کننده برای غوطه ور کردن قطعات دستگاه و شستشو به صورت هفتگی
- دستمال تمیز یا حوله برای خشک کردن قطعات دستگاه
مراحل تمیز کردن دستگاه نبولایزر
- قبل از هر چیز باید دستگاه را خاموش کرده و از اتصال برق جدا کنید.
- قطعات را در صورت امکان از یکدیگر جدا کنید (مانند مخزن، ماسک یا دهانه).
- به منظور اطمینان از تمیزی دستگاه، قطعات را بعد از هر بار استفاده با اب گرم و صابون ملایم شستشو دهید.
- ماسک دستگاه را با اب گرم شستشو دهید.
- برخی پزشکان توصیه می کنند برای استریل کردن دقیق دستگاه، قطعات را در محلول الکل ایزوپروپیل بگذارید تا کامل ضدعفونی شوند (هر چند هفته یک بار).
- قطعات تمیز شده را بر روی یک حوله تمیز قرار دهید تا به طور کامل خشک شوند.
- بعد از خشک شدن، تمامی قطعات را دوباره به دستگاه متصل کنید.
لوازم مورد نیاز برای شستشوی دستگاه بخور
- محلول اب و سرکه یا جوهرنمک رقیق شده
- فرچه نرم
مراحل تمیز کردن دستگاه بخور
- دستگاه را خاموش کرده و از برق جدا نمایید.
- مخزن دستگاه را در صورت وجود اب خالی نمایید.
- محلول اب و سرکه یا جوهرنمک رقیق شده را داخل مخزن بریزید.
- با فرچه تمام نقاط مخزن و روی پیزوها را بشویید.
- پس از سه دقیقه مخزن دستگاه را خالی نمایید.
- مجددا مخزن را با اب خالی بشویید و تخلیه نمایید تا اثری از محلول نماند.
- دستگاه را دوباره پر کرده و روشن نمایید.
نتیجه گیری
در این مقاله از مه اوران درباره تفاوت دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور صحبت کردیم؛ تفاوت های این دو اعم از هدف درمانی انها، نوع عملکرد دستگاه ها، کاربرد و نوع استفاده از دستگاه های فوق، نکات مهم در خصوص استفاده از دستگاه ها و نوع شستشوی دو دستگاه دستگاه نبولایزر و دستگاه بخور شرح داده شد.
مه اوران تولیدکننده دستگاه بخور یا دستگاه رطوبت ساز خانگی می تواند با ارائه مشاوره رایگان به شما در خصوص انتخاب و خرید این دستگاه کمک نماید؛ لازم به ذکر است که بخش نبولایزر این مقاله صرفا جهت اموزش می باشد. لذا در خصوص دستگاه بخور می توانید با شماره 02191035178 تماس حاصل نمایید.